Aluminium ramen: Vergelijk prijzen en maak de beste keuze

Bij het renoveren of bouwen van een woning vragen veel mensen zich af welke ramen voor hen het beste zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten ramen (PVC, hout en aluminium) en het is het niet altijd éénvoudig om de juiste keuze te maken.

In dit artikel vind je meer informatie terug over aluminium ramen. Dit materiaal is enorm populair omwille van zijn moderne en robuuste eigenschappen. Het is dan ook niet verbazend dat dit type een lange levensduur heeft. Het leuk pluspuntje is dat aluminium bij even welke stijl past, ook bij grote ramen.

Vergelijk prijzen online

Prijs aluminium ramen

Afmeting aluminium raamPrijs
1150 mm x 1000 mm Tussen 200 € en 300 €
1250 mm x 1000 mm Tussen 250 € en 320 €
1350 mm x 1000 mm Tussen 275 € en 340 €
1250 mm x 1200 mm Tussen 350 € en 400 €
1350 mm x 1200 mm Tussen 370 € en 430 €

Het is, eerst en vooral, belangrijk op te merken dat de prijzen voor aluminium ramen lager liggen dan bijvoorbeeld houten ramen. Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen waarom er voor aluminium gekozen wordt.

De prijzen van aluminium ramen kunnen variëren naargelang de grootte van het raam en het sluitingsmechanisme. In het algemeen variëren de kosten tussen de 350 en 1.000 euro.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Aluminium ramen

De prijzen voor aluminium ramen variëren naar gelang van verschillende factoren, waaronder het hang- en sluitwerk, de isolerende eigenschappen, de kleur van het raamprofiel, het materiaal en uiteindelijk het raamprofiel zelf.

Samenstelling van het raam

Hier wordt verwezen naar het hang- en sluitwerk, met name de scharnieren, het slot, enz. Deze heeft namelijk een grote invloed op hoe efficiënt je jouw raam kunt openen en sluiten, evenals op de veiligheid en de isolatie ervan.

De isolatie van het raam

De isolatie van het raam heeft een grote invloed op de totale kostprijs, omdat deze nauw samenhangt met het energieverbruik en het comfort van de bewoners. De isolatie ligt gewoonlijk gemiddeld tussen 0,5 en 2 W/m²K. De isolatie van de ramen houdt niet enkel kou buiten, maar ook geluid, wind en stof.

De kleur van het raam

Aluminium ramen zijn verkrijgbaar in divers aantal kleuren. Dankzij dit groot aanbod, kun je gemakkelijk het raam die het best bij jouw interieur zal passen. Je kunt o.a. kiezen uit zwart, dennengroen, rood, grindgrijs, antracietgrijs, lichtgrijs, ivoor, …

Het type materiaal

Op de markt vind je kozijnen die uitsluitend van aluminium zijn gemaakt. Het is echter ook mogelijk om te kiezen uit een combinatie van aluminium en PVC. Alles hangt af van jouw persoonlijke noden en behoeften.

Het type raamprofiel

Elk type kozijn bestaat uit een raamvleugel (het beweegbare deel van het raam) en een raamkozijn (het vaste gedeelte). Het raamprofiel verbetert de thermische en akoestische isolatie, en is meestal gemaakt van hout, PVC of staal. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen  en de installatie ervan vereist veel geduld en aandacht voor detail.

Het type opening

Er bestaan grotendeels 4 manieren om je ramen te openen

 • Vaste raam: dit type raam bevat geen handvat of openingsgedeelte. Het kan geïntegreerd worden in een dak, scheidingswand of buitenmuur. Het is meestal gemaakt van aluminium, PVC of hout en spreekt veel mensen aan vanwege de aantrekkelijke prijs;
 • Draairaam: het bestaat uit een vleugel en een raamwerk dat aan het dak of de muur bevestigd is. Het wordt meestal gebruikt voor dakvensters en zorgt voor een goede kamerventilatie;
 • Valraam: dit type gemakkelijk te installeren. Het zorgt voor een goede lichtinval in de ruimte en  is gemakkelijk te onderhouden;
 • Draaikiepraam: dankzij het dubbele openingssysteem is dit type raam éénvoudig te hanteren. Je kunt je ruimte op verschillende manieren verluchten en laat zodoende een  efficiënte en snelle ventilatie toe. Dit type raam kan geïntegreerd worden op deuren, ramen, … en is gewoonlijk beschikbaar in aluminium, hout of PVC. Het dient ook benadrukt te worden dat dit type raam over optimale thermische prestaties beschikt.

Vergelijk tot 5 gratis en vrijblijvende offertes

Technische specificaties van aluminium ramen

Technische kenmerken aluminium ramen

Aluminium staat bekend als één van de meest efficiënte en meest gebruikte materialen op het gebied van ramen en deuren. Het is uitzonderlijk sterk en stelt klanten in staat, dankzij de hoeveelheid energie die je ermee kunt besparen,  hun investering snel terug te verdienen.

Net als andere materialen op de markt hebben aluminium ramen hun eigen kenmerken. Ze zijn samengesteld uit :

 • De bouwdiepte: deze heeft een grote invloed op de akoestische en thermische eigenschappen van het raam;
 • Twee isolerende dichtingen: Dankzij hun thermisch isolerende eigenschappen zorgen ze voor een aantrekkelijke energiebesparing;
 • Een extra centrale afdichting: deze verbetert de afdichting tussen de vleugel en het kozijn;
 • Een 3-kamer systeem: deze optimaliseert de thermische isolatie;
 • Aangepaste versterkingen: ze zijn stevig en stabiliseren het kozijn;
 • Glaslatten: het verbetert de veiligheid van het kozijn;
 • Beglazing: deze is  gewoonlijk 15 tot 60 mm dik en biedt over het algemeen goede prestaties. Het zorgt voor een efficiënte geluidsisolatie.

De voordelen van aluminium ramen

Als we de vele voordelen van aluminium ramen opsommen, is het niet abnormaal dat deze een vaste waarde geworden zijn bij vele eigenaars. Laten we de voordelen van aluminium ramen daarom nog even opsommen.

Praktisch

Dankzij zijn robuustheid, is aluminium de beste keuze voor grote ramen of erkers. Het laat ook makkelijk daglicht binnen en voegt een vleugje sierlijkheid toe aan de woning.

Eenvoudig te onderhouden

In tegenstelling tot sommige materialen op de markt, vereist aluminium geen regelmatig onderhoud. Om het zijn oude glorie terug te geven, veeg je het gewoon af met een spons.

Duurzaamheid

Aluminium is bestand tegen tal van weersomstandigheden (regen, hitte, vochtigheid, enz.) en heeft een lange levensduur. Bovendien roest het niet en vervormt het niet met de jaren. Aluminium wordt ook gewaardeerd om zijn stabiliteit en zijn stevigheid.

Een recycleerbaar en ecologisch materiaal

Een ander voordeel van aluminium is dat het gerecycleerd kan worden. Met andere woorden betekent dit dat het materiaal een belangrijke rol speelt in de strijd voor het behoud van het milieu en de vermindering van afval.

Een esthetisch materiaal

Aluminium wordt ook gewaardeerd om zijn esthetisch aspect. Het wordt in verschillende kleuren op de markt gebracht, zodat je de kleur kunt kiezen die het best bij de inrichting van je huis past.

Aluminium kan, na een specifieke behandeling, ook met een satijnachtige glans afgewerkt worden. In het verleden werd aluminium alleen gebruikt door professionals, maar het is geleidelijk aan populairder geworden bij particulieren, dankzij de vele mogelijkheden en modellen die het aanbiedt.

Offerte ramen online

 1. Beschrijf je project
 2. Professionele vakmannen nemen contact met jou op
 3. Kies de beste raamspecialist

BEREKEN DE PRIJS VAN JE NIEUWE RAMEN

Gratis & Vrijblijvend !