Houten ramen: dé complete prijs- en vergelijkingsgids

Dat je nu een woning renoveert of nieuw bouwt, het raam is een belangrijke renovatie waar je goed over moet nadenken bij de keuze van het materiaal. Niet alleen moet je nadenken over de isolerende eigenschappen, het onderhoud,… ook het esthetisch aspect zal een belangrijke rol spelen.

Een raamkozijn kan gemaakt zijn van PVC, aluminium of hout. Als je de voorkeur geeft aan een houten raam, is het belangrijk om de kosten hiervan te kennen en rekening te houden met een aantal factoren. In deze gids geven wij u de informatie die je nodig hebt om een correcte schatting van het budget die je nodig zult hebben, te kunnen maken. Ook sommen we graag de verschillende voordelen van een houten raam voor je op.

Vergelijk prijzen online

Prijs houten ramen

Afmeting houten raamPrijs
1150 mm x 1000 mm Tussen 420 € en 490 €
1250 mm x 1000 mm Tussen 460 € en 540 €
1350 mm x 1000 mm Tussen 500 € en 590 €
1250 mm x 1200 mm Tussen 560 € etn640 €
1350 mm x 1200 mm Tussen 610 € en 690 €

De prijs van een houten raam is afhankelijk van tal van factoren. In onderstaande tabel hebben we de gangbare prijzen opgelijst, gebaseerd op de standaardmaten

De gemiddelde prijs voor ramen van 100 x 100 cm en 100 x 150 cm bedraagt minimum 500 euro en maximum 1000 euro. Met modellen van 100 x 120 cm en 100 x 130 cm ligt de kostprijs minimum tussen €700 of €750 en maximum €800 tot €900. Deze richtprijzen omvatten zowel de levering van het materiaal, alsook de installatiekosten.

Niettemin moet je in het achterhoofd houden dat deze prijzen sterk kunnen van elkaar kunnen verschillen. Tal van factoren, zoals het houtsoort kunnen een rol spelen in dit prijsverschil. Voor een exacte kostprijs, neem je best contact op met een vakman die jou een offerte op maat zal bezorgen.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een houten raam?

Welke factoren beïnvloeden de prijs van houten ramen?

Het is niet verbazend dat houten ramen van dezelfde grootte verschillende prijzen hebben. Dit is te wijten aan verschillende criteria, zoals het houtsoort, de afwerking van het raam, de beglazing en het hang- en sluitwerk. De prijs zal vooral afhangen van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Houtsoorten

Welke houtsoorten bestaan er?

Een houtsoort kies je niet willekeurig, vooral niet als het om houten ramen gaat.  Het is belangrijk om voor een stevig raam te kiezen dat bestand is tegen de grillige Belgische weersomstandigheden.  Belangrijk om vooraf te weten is dat je kunt kiezen uit onderstaande, populaire houtsoorten:

  • Lariks: deze duurzame houtsoort, die ook bekend staat om zijn aantrekkelijk uiterlijk, beschikt over natuurlijke eigenschappen die hem amper of geen onderhoud vragen. Je hoeft dit houtsoort dus niet jaarlijks te impregneren met een beschermingsproduct. Na verloop van tijd krijgt het zelfs een zilvergrijze kleur, wat zeer gewaardeerd wordt.
  • Afzelia: deze tropische housoort is even stevig als robuust en heeft tinten die variëren van roodbruin tot licht oker.
  • Merbau: deze houtsoort is hoofdzakelijk donkerbruin van kleur met oranje of rode tinten. Het is zeer goed bestand tegen vocht en insecten, zelfs zonder behandeling, en kan gemakkelijk buiten gebruikt worden.
  • Sipo: lichte houtsoort die niettemin zeer robuust is. Het onderscheidt zich door zijn roodbruine of rozige kleur. Het is iets gevoeliger voor vocht en heeft een passende beschermende behandeling nodig.
  • Meranti: deze exotische soort slaagt erin om zelfs in een vochtige omgeving haar kwaliteiten te behouden. Het is over het algemeen bruin of lichtrood van kleur en staat bekend om zijn isolerende eigenschappen, waardoor het een perfect materiaal is voor een houten raam.

De afwerking van het raam

Afwerking houten ramen

Een houten raam kan op een aantal aantrekkelijke manieren afgewerkt worden. Olieverf en waterverf behoren tot de meest voorkomende afwerkingen die gebruikt wordenom de esthetiek van het hout te benadrukken of te verbeteren. De afwerking dient, naast de decoratieve rol, ook als bescherming. Wat verf op waterbasis betreft, kan je kiezen tussen plakkaatverf, acrylverf of caseïneverf, elk met hun specifieke eigenschappen.

Belangrijke opmerking: verf op waterbasis is gemakkelijk te onderhouden omdat het mogelijk is de geverfde oppervlakken met water te reinigen.

De beglazing

De beglazing is een essentieel onderdeel van het houten raam. Het verhoogt het isolerend vermogen en voegt tegelijk een esthetische waarde toe. Er zijn verschillende soorten beglazing waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van hun weerstand en uiterlijk.

Als je bijvoorbeeld de nadruk wilt leggen op de decoratieve kant, zullen beglazingen met motieven jou zeker bevallen. Het isolerend vermogen van de beglazing is een bepalende factor. Zo zal dubbele en hoogrendementsbeglazing algemeen de voorkeur genieten boven enkele beglazing. Dit impliceert echter ook een grotere investering, vooral als je kiest voor hoogrendementsbeglazing.

Het schrijnwerk

Het schrijnwerk verwijst naar alle accessoires die essentieel zijn voor de goede werking van het houten raam. Even functioneel als esthetisch, het zijn essentiële elementen die ook de veiligheid van het profiel waarborgen.

In de categorie anti-inbraak toebehoren vind je onder meer anti-diefstal klemmen, luiken en afsluitbare handgrepen. Het schrijnwerk varieert ook afhankelijk van het soort raam en de configuratie van je woning. Als je de ruimte hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een draaiend raam. Stolpramen behoren tot de ruimtebesparende oplossingen. Elk model is uitgerust met specifiek schrijnwerk, waardoor de prijzen kunnen variëren.

Vergelijk en bespaar tot 30%

Technische kenmerken van houten ramen

De technische kenmerken van houten ramen hangen sterk af van hun aard en de kwaliteit van de installatie. Duurzaamheid is ongetwijfeld het belangrijkste kenmerk van dit type raam. Afhankelijk van de gebruikte houtsoort zijn houten ramen goed bestand tegen langdurige blootstelling aan water, stof en wind.

Hout kan echter aangetast worden door de zon en haar UV-stralen. Daarom is het belangrijk houten ramen de nodige bescherming te bieden door geregeld beschermende producten aan te brengen.   Indien nodig kan een antibacteriële of antischimmelbehandeling overwogen wirdeb. Voor hout dat bijzonder gevoelig is voor vocht, is een waterafstotende behandeling noodzakelijk.

Naast zijn lange levensduur, die niet langer ter discussie staat, staat hout ook bekend om zijn isolerend vermogen, dankzij zijn lage warmtedoorgangscoëfficiënt. Houten ramen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en kleuren en bieden ook een hoge mate van veiligheid.

De voordelen van houten ramen

Voordelen houten ramen

Een raam speelt niet enkel een belangrijke rol op vlak van veiligheid. Ook wat betreft de isolatie zal de rol van je nieuwe ramen niet te onderschatten zijn. Tenslotte zal je met een raam ook het esthetisch aspect van je woning verbeteren. De keuze voor een houten raam is ideaal voor een robuust en elegant venster.

Verbeter je isolatie

Om energie te besparen, moet jouw huis volledig geïsoleerd zijn. Als de woning slecht geïsoleerd is, worden de ramen koudebruggen die je isolatie verzwakken. Met een houten raam verbeter je zienderogen je kansen om energieverlies te beperken en jouw energieverbruik te optimaliseren. Vergeet niet dat het geluids- en warmte-isolerend vermogen van een houten raam samenhangt met de keuze van de beglazing.

Een onbetwistbare esthetische bijdrage

Hout wordt beschouwd als een edel materiaal dat aantrekt door zijn originaliteit en warmte, kwaliteiten die versterkt kunnen worden dankzij de verschillende afwerkingskeuzes. Bovendien kun je het esthetische aspect van het houten raam naar believen wijzigen om het aan te passen aan de stijl van je huis. Verscheidene houtsoorten kunnen bovendien geschuurd worden zonder aan duurzaamheid of sterkte in te boeten.

Kies een raam op maat

Dankzij zijn vervormbaarheid kun je hout ramen maken in de afmetingen die je wenst. Je hebt ook de vrijheid om voor ongewone formaten te kiezen (driehoekig, ovaal of rond). Je zult dus geen moeite hebben om grote ramen in huis te laten plaatsen.

Een ecologische oplossing

Hout, een natuurlijk materiaal bij uitstek, is bovendien 100% recycleerbaar. Als ademend materiaal helpt het ook de vochtigheid in jouw leefruimte te regelen.

Houten ramen hebben alles om te verleiden: duurzaam, robuust, ecologisch en esthetisch. Ze dragen ook actief bij tot de akoestische en thermische isolatie van een woning. Om de voordelen ervan optimaal te benutten, moet je een houtsoort kiezen die geschikt is voor jouw behoeften, en rekening houdend met de bovenvermelde eigenschappen. Wij leggen ook graag de aandacht op de kwaliteit van de installatie, die de eigenschappen van je houten raam nog meer zullen benadrukken.

Offerte ramen online

  1. Beschrijf je project
  2. Professionele vakmannen nemen contact met jou op
  3. Kies de beste raamspecialist

BEREKEN DE PRIJS VAN JE NIEUWE RAMEN

Gratis & Vrijblijvend !